IZDAVAŠTVO

Od samog osnivanja izdavačka delatnost je jedan od ključnih konceptualnih faktora Ženskih studija i istraživanja. Kroz izdavaštvo rezultati istraživačkih projekata postaju vidljivi i dostupni javnosti za procenu i dalju upotrebu.
Izdavačka delatnost Ženskih studija i istraživanja realizuje se u saradnji sa izdavačkom kućom Futura publikacije iz Novog Sada.

Kao rezultat desetogodišnjeg istraživanja kroz longitudinalni projekat Životne priče žena (Oral History) nastala je edicija knjiga ovakvih priča: Vojvođanki, Romkinja, Slovakinja, Rusinki, Mađarica, Hrvatica. Sakupljene priče su na žanrovskoj međi između istorije i literarnosti, one daju legitimnost ženskoj istini (naspram kanonizovane istoričnosti) i svakako predstavljaju doprinos razumevanju interkulturalnosti na našim prostorima. Ova edicija predstavlja neprocenjiv korpus za dalja (sociološka, istorijska, lingvistička, kulturološka, feministička...) istraživanja. Knjige iz ove edicije već su uključene u mnogobrojne kurikulume i nastavne programe kod nas i u svetu.

Širenjem upotrebe metoda oral history, nastale su publikacije: Kandidatkinje DOS-a iz Vojvodine (Slobodanka Markov), Nevidljive: ljudska prava Romkinja (Veronika Mitro). Na temeljima istog metoda nastale su knjige Žene sa Kosova: životne priče Albanki i Jazovi i Mostovi švajcarske autorke Elizabet Kestli. Ženske studije i istraživanja objavile su prevode ovih knjiga na srpskom jeziku.

Pored Životnih priča žena iz kojih progovaraju "anonimni", ali pođednako važni ženski glasovi, Ženske studije rade i na objavljivanju monografija znamenitih žena. Do sada su objavljene knjige o Veri Šozberg (Svenka Savić), Nedi Božinović (Gordana Stojaković), Jelici Rajačić čapaković (Svenka Savić).

Pored životnih priča žena, Ženske studije i istraživanja objavljuju knjige iz različitih oblasti produbljenih rodnom perspektivom: feministička teologija, feministička ekonomija, pitanja Roma i Romkinja...