24. aprila u 11h u prostorijama organizacije ...Iz kruga - Vojvodina (Bulevar Vojvode Stepe 67) Udruženje Ženske studije i istraživanja, IZ KRUGA - VOJVODINA i Žene u crnom, Beograd su promovisale novu knjigu o starosti i starenju i obeležile sećanje na jednu prethodnicu iz ženskog pokreta Nedu Božinović.
Knjiga „Starost i rod u vremenu i prostoru: šta starije žene (ne) mogu u Srbiji danas" konačan je rezultat rada na projektu Šta žene od 65+ (ne)mogu u Srbiji danas? koji je finansirala Ekumenska inicijativa žena, Omiš, Hratska (1.2.2020-30.04.2021). Tokom rada na projektu prikupile smo dovoljno teorijskih i empirijskih podataka za dizajniranje celovitog feminističkog kursa koji bi se predavao na ženskim ili rodnim studijama. Kurs je takve sadržine držala Slobodanka Markov na ACIMSI Centru za rodne studije UNS, posvećen toj temi, uz oslonac na teorijski pristup Simon de Bovoar. Osnovu novog kursa takođe čine filozofske ideje iz Drugog pola (1949) De Bovoar i podataka iz knjige Starenje (1987), a na empirijskim podacima iz Srbije, objedinjene u knjizi Margarete Bašaragin ur. u kojoj svoje tekstove daju Eva Bahovec, Svenka Savić, Margareta Bašaragin, Sanja Kojić Mladenov, Staša Zajović, Tatjana Radojević (u izdanju ŽSI).
U drugom delu sastanka su prikazana dva kratka video zapisa o revolucionarki, antifašistkinji Nedi Božinović (1917-2021), na koju se sećamo) 20 godina od smrti (avgusta 2021) i za ovu priliku je formirana dopisnica sa fotografijom N. Božinović i njenim osnovnim biografskim podacima, kao oblik širenja sećanja na nju.
Osnovni zaključci diskusije su 
1. da je proces digitalizacije neminovnost, novo iskustvo i da u tom procesu svako od nas, privatno i organizacijski, treba da pronalazi meru; 
2. da je neophodno insistirati na poboljšanju položaja starijih osoba, posebno žena, u institucijama;
3. širiti rodno osetljivo znanje o starosti na visokoškolskom interdisciplinarnom edukativnom programu, ne samo u ženskim studijama u Novom Sadu, nego i u drugim gradovima. Za ovo postoji dobra osnova – već akreditovan izborni kurs Slobodanke Markov na ACIMSI Centru za rodne studije (Rod i ejdžizam, 2007)
4. institucije u državi počele da obraćaju pažnju na ono što su rezultati rada i doprinosa različitih ženskih NGO do sada, ali ostaje sumnja da je ova uočena pojava (u poslednje 3 godine) iskreno institucionalno zalaganje za boljitak žena.
 
Foto: Tomić Maja
dr Margareta Bašaragin