U okviru aletrantivnog visokoškolskog obrazovnog programa "Ženske studije u Subotici" 12. novembra 2022. u prostoru Savremene galerije Subotica (Park Rajhla Ferenca 5) održana su dva predavanja.

Doc. dr Milena Žikić je u predanaju "Žene u velikom ratu" skrenula pažnju na ulogu i značaj zaslužnih žena u Velikom ratu kao borkinja, bombašica, herojki, pri evakuaciji i transportu ranjenika kojima su žene postupno pomerale granice i ukorenjene tradicionalne, verske i običajne stavove.

Dr  Sava Savić je predavanjem "Veterinarke u Srbiji" ukazala da je naučna interdisciplina veterinarske medicine bila posmatrana kao „muška“ profesija kako u svetu tako i u Srbiji i ranije i danas. 

Jasmina Sarčević, vlasnica veterinarske ambulante Viva u Subotici, donosi svoje iskustvo u veterinarskoj praksi kojim svedoči o neskladu u balansu žena i muškaraca u ovoj disciplini kada su u pitanju profesionalne pozicije i ravnopravnosti po pitanju društvene moći unutar struke.

S. Savić i M. Bašaragin imale su konsultacije sa polaznicama oko završnih radova.

Prisutnima smo podelile primerke promovisane knjige, potom knjige Odri Lord ZAMI: Novo čitanje mog imena (RFŽ, Beograd, 2022), Marijane Čanak (ur.) Sećanje na detinjstvo: odrastanje žena sa invaliditetom (Iz Kruga Vojvodina, Novi Sad, 2022) i ostala izdanja ŽSI.

Moderirala je koordinatorka obrazovnog programa "Ženske studuje u Subotici" dr Margareta Bašaragin.

M. Bašaragin

 

(gore s leva) A. Pecka, S. Savić, M. Žikić, M. Dokmanović, M. Bašaragin, D. Mrkić, S. Savić, R. Zećirović, E. Stanić

(dole s leva) M. Antunović, M. Dmitrović, J. Šarčević, D. Kašaš

Foto: D. Bećar