Na susretu Ženskih studija u okviru trećeg ciklusa "Ženske studije 2023" u Subotici 3. juna 2023. u prostoru Savremene galerije u Subotici održana su dva predavanja.

Dr Jasminka Dulić u predvanju "Kultura, preduzetništvo i kreativnost" predstavila je rezultate empirijskog sociološkog istraživanja (2023, u Subotici) kojim je ispitivala kako je kulturna participacija  povezana s  preduzetničkom orijentacijom, kreativnošću, vrednostima i vrednovanjem lokalnog kulturnog nasleđa/baštine.

Dejan Mrkić je predavanjem "Subotičanke u filmskoj i pozorišnoj umetnosti tokom 20. veka" doprineo je stvaranju sećanja na znamenite Subotičanke, a na osnovu sačuvane arhivske građe: Katicu Nađ (Kate fon Nađ) (Subotica, 1904 – Kalifornija, 1973), glumicu nemih i zvučnih filmova, Ilonu Filep (Subotica, 1891, Subotica – 1953, ?) novinarku scenaristkinju holivudskih filmova, Gizu (Gizelu) Vuković (Subotica, 1926 – Subotica, 2015),  pozorišnu i filmsku glumica i Mirjana (Mira) Peić-Armenulić (Subotica, 1942), filmsku i pozorišnu glumicu i pevačicu.

M. Bašaragin

S. Simenunović, D. Mrkič, J. Dulić, A. Marijanušić, B. Dronjić

Foto: dokumentacija ŽSI