Udruženje „Ženske studije i istraživanja“ iz Novog Sada, zajedno sa Akademskom inicijativom „Forum 10“ iz Novog Pazara realizovale su program „Onlajn ženske studije“ (Online Women’s Study Program) od 7. do 28. novembra 2020. godine uz finansijsku podršku Ambasade Švedske u Srbiji.

Opšti cilj programa „Onlajn ženske studije“ je podrška i poboljšanje teorijskih modela koji afirmišu razlike i mogućnosti otpora, političkog delovanja protiv društvenih praksi diskriminacije i isključenosti, kao i unapređenje feminističke metodologije sa posebnim fokusom na razvoj kritičkog mišljenja i razumevanja ljudskih i prava žena.

Program se odvijao putem zoom platforme subotom, a pohađalo ga je četrdesetak polaznica iz Novog Pazara, Tutina, Sjenice, Prijepolja, Priboja, Nove Varoši, Raške, Kraljeva i drugih gradova Srbije. Ukupno je  predstavljeno 8 predavanja (svake subote po dva uz dovoljno vremena za diskusiju

Kurs je činilo ukupno sedam predavanja (videti Program na linku iznad) u kojem su učestvovale predavačice iz Srbije (Svenka Savić, Novi Sad, Margareta Bašaragin, Subotica, Fahrudin Kladničanin i Alma Juris, Novi Pazar), Bosne i Hercegovine (Zilka Spahić Šiljak, Sarajevo), Hrvatske (Rebeka Anić, Split). Predavanja su bila na jezicima bivšeg srpskohrvatskog područja.

Dr Margareta Bašaragin održala je predavanje na temu Rodno osetljiv jezik u službenoj upotrebi: metod intersekcionalnosti.

Iz bogate Biblioteke Udruženja „Ženske studije i istraživanja“ su polaznicama obezbedile neophodnu literaturu.

Svako predavanje uključivalo je diskusiju, a polaznice su usmeno visoko vrednovale znanja koja su u programu „Onlajn ženskih studija“ stekle od predavačica i iz diskusije sa drugim polaznicama.

Opšti zaključak polaznica je da je neophodno kontinuirano održavanje ovakvih programa.