Udruženje „Ženske studije i istraživanja“ Novi Sad učestvovalo je u okviru Autonomnog festivala žena - AFŽ, Novi Sad - evropska prestonica kulture 2022. sa koreodramom "Roza Luksmeburg" po tekstu Roze Luksemburg  Pisma iz zatvora (1951 [1922]). Premijerno je izvedena 11. juna 2022. u Novom Sadu (prolaz pored Bulevar Books-a M. Pupina).

Koreodrama o Rozi Luksemburg (Rozalia Luxenburg; Zamošć, Poljska 1871 - Berlin, Nemačka, 1919) govori o snazi jedna žene koja daje ceo svoj život da oslobodi društvo, da ga vrati na pravi put, da mu ponudi opcije, koje nisu samo želje nekolicine na vlasti, već želje svake jedinke za slobodom i nesputanim životom. Objedinjuje govor-pokret-muziku u jedinstven scenski oblik reprezentacije jednog ženskog prijateljstva – Roze i Sonječke.

Autorka libreta je glumica Slavica Ljujić, ujedno i u ulozi Sonječke, a Maja Brukner, glumica, u ulozi Roze. Za scenski pokret zadužen je Aleksandar Boškov, koreograf savremenog i modernog plesa, plesni sudija i menadžer u kulturi, a Emil Kurcinak, glumac /lutkar u Pozorištu mladih u Novom Sadu je u ulozi naratora.

M. Bašaragin

 

M. Brukner i S. Ljujić

 

M. Brukner

Foto: B. Lučić