U znaku obeležavanja 16 dana aktivizma, a u okviru alternativnog visokoškolskog obrazovnog programa "Ženske studije u Subotici" 26. novembra 2022. u prostoru Savremene galerije Subotica (Park Rajhla Ferenca 5), Staža Zajović (Žene u crnom, Beograd) i Sanja Pavlović (Autonomni ženski centar) održale su edukativni program "Feministički pristup problem seksualnog nasilja u ratu u bivšoj Jugoslaviji: Za kulturu sećanja i odgovornosti".

Ovaj program nastao je iz potrebe feministkinja našeg regiona da zapišu informacije i znanje o problemu seksualnog nasilja u ratu i učine ih dostupnim širokoj javnosti i deo je feminističke kulture sećanja i feminističke kulture odgovornosti.

Projektovan je i dokumenatrni film "Ženski sud – feministički pristup pravdi" o Ženskom sudu u Sarajevu (maj 2015. godine), u režiji Filipa Markovinovića, u produkciji Žena u crnom, 2016.

Ova obrazovna aktivnost deo je projekta koji Žene u crnom sprovode zajedno sa Autonomnim ženskim centrum i Inicijativom mladih za ljudska prava, uz podršku nemačke fondacije medica mondiale.

M. Bašaragin

S. Pavlović

M. Bašaragin i S. Zajović

Foto: N. Jakovljević