U saradnji tri nevladine organizacije: Ženske studije i istraživanja, Žene u crnom i Iz kruga Vojvodina, održan je Feministički diskusioni kružok (FDK) u Novom Sadu, 19. 11. 2020. u prostorijama Iz kruga... Vojvodina, Bul vojvode Stepe 67, od 17 do 20 sati.

Prisutni: Anđelija Vučureić, Svenka Savić, Lino Veljak, Fahrudin Kladnjičanin, Staša Zajević, Maja Tomić, Maja Vasić, Nikola Ačanski, Veronika Mitro, Svjetlana Timotić, Violeta (11 osoba).

FDK je prostor za zajedničko promišljanje važnih pitanja koja nas zaokupljaju, a u cilju uvećanja kolektivne moći i političke snage feminističkog pokreta. Ovaj FDK organizuju tri ženska udruženja: Udruženje „Ženske studije i istraživanja“ (ŽSI) i „IZ KRUGA... Vojvodina“ (Novi Sad) i „Žene u crnom“ (ŽUC, Beograd). Program je obuhvatio prikaz novih knjiga i video zapisa. 

Prvo je prikazan dokumentarni film o Svenki Savić (Svenka Savić: Trči, misli, piše... Svenka) u trajanju od 45 minuta, u produkciji Grupe za videoaktivizam ŽUC-a; scenario i režija Fahrudin Kladničanin, snimatelj Neđo Gavrić, montaža Marija Aranđelović. Cilj je bio da se ovim filmom slavi feministički rad – teorijski i aktivistički angažman pojedinki u feminističkom pokretu (u ovom slučaju povodom 80 godina života i 60 godina rada), kao čin odavanja priznanja pojedinki koja je u našoj ljudskoj i feminističkoj zajednici  - akademskoj i aktivističkoj – decenijama neprekidno prisutna deleći znanje, strast, uverenja. Nakon projekcije u razgovor o filmu nekoliko je novih ideja: da se formira Arhiv žena kao izvor pouzdanih i proverenih podataka u različitim oblicima, kao pomoć onima koje se bave istraživanjima, sada i iz prošlosti, jer ne sme ostati ništa zaboravljeno ili skriveno od bogatog rada raznih pojedinki ili udruženja u poslednjih 30 godina

Rezultate publikacije „Istraživanja o reproduktivnim i radnim pravima žena u Srbiji” predstavile su Staša Zajović, (u izdanju ŽUC 2020, recenzija L. Veljak) Anđelija Vučurević,  Lino Veljak, nakon čega je sledila bogata diskusiju: o uticaju rastućih tendencija klerikalizacije na stavove žena o reproduktivnim pravima i o povezanosti radnog zakonodavstva (radnih prava) i reproduktivnih prava. Diskutovali su: Lino Veljak, Svenka Savić, Veronika Mitro, i dr. 

Predstavljanje publikacija Peča Fahrudina Kladničanina, u izdanju Akademske inicijative Forum 10, Novi Pazar (predgovor  S. Savić, recenzija Margareta Bašaragin) pokrenulo je diskusiju o nošenju zara nekada i danas.

Događaj je potvrdio da su feministički susreti licem u lice nezameljivi i da treba da ostanu i opstanu kao vid obrazovnog (i drugog) procesa.

Zabeležila S. Savić, N. Sad 20.11.2020.