Savez Antifašista Vojvodine (SAV ) je na svečanoj akademiji 7. jula 2022. (Dan ustanka naroda i narodnosti Srbije) u prostoru Kino sale Savremene galerije Vojvodine u Novom Sadu dodelio profesorki emeriti Svenki Savić Nagradu „Đorđe Subotić” za 2022. godinu koju je uručio profesor Duško Radoslavljević, predsednik SAV.

Posle pozdravene reči profesora Duška Radoslavljevića "Dan ustanka naroda i narodnosti Srbije" dr Margareta Bašaragin izlagala je na temu "Antifašistkinje Subotice" i ukazala na potrebu negovanja kulture sećanja na zaslužne antifašistkinje (i antifašiste) nekada naročito zarad generacija mladih.

Profesorica Savić je u svom obraćanju poručila:

"A šta suprotstavljamo fašizmu – mir! Mir u svakodnevici života! Mir po nama mora ući u vrednosti sistem svih i naročito onih koje obrazujemo. To je naš put u izgrađivanju budućnosti."

U obrazloženju Nagrade dr Uglješa Belić kaže:

"Dosledno se suprotstavlja svakoj nacionalnoj, rodnoj, verskoj, ideološkoj, političkoj i svakoj drugoj isključivosti. Aktivno podržava ideju stvaranja građanskog društva u Srbiji i AP Vojvodini, kao društva lišenog nacionalne i rodne suprematije, odnosno društva jednakih šansi za sve. U kontinuitetu podržava i učestvuje na antifašističkim skupovima i promoviše antifašizam kao ideju na kojoj je stvorena savremena Evropa."

M. Bašaragin

 

 

Foto: SAV