Na susretu petog ciklusa alternativnog visokoškolskog obrazovnog progrma "Ženske studije 2024. Subotica" 1. juna 2024. u prostoru Savremene galerije Subotica (Rajhl Ferenca 5) i onlajn izlagale su dr Maja Rakočević Cvijanov, doc. dr Lea Vidaković i dr Emilija Radibratović.

M. Rakočević Cvijanov u predavanju "Rekonstrukcija spomenika Ane Bešlić u Subotici" predočila je javnosti kako je realizovala inicijativu rekonstrukcije skulpture Grupe vajarke Ane Bešlić (1912 – 2008) u Subotici (2023-2024) i time doprinela afirmaciji umetničke skulpture u javnom prostoru znamenite subotičke umetnice. Inicijativu je u konačnici pokrenula Svenka Savić tokom prvog ciklusa Ženskih studija u Subotici (maj-jul 2022), koordinatorka ŽSI.

U predavanju "Položaj žena u animiranom filmu" L. Vidaković pružila je osvrt na (nezavidan) položaj žena u industriji animiranog filma, te probleme sa kojima se autorice, rediteljke i radnice u ovoj oblasti suočavaju. Izlaganjem je takođe obuhvatila prikaz sopstvenog stvaralačkog istraživanja i rada u oblasti animiranog filma te neuobičajenog smeštanja medija animacije u galerijske, i druge prostore van bioskopskih dvorana.

E. Radibratović promovisala je knjigu Odobrena u Srbiji: Žena, majka, ministar(ka). Ultimativni medijski vodič za žene (i muškarce) u 21. vekuSlužb. glas, Beog, 2024. (ured. Gordana Milosavljević Jovanović).

Moderirala je Margareta Bašaragin, koordinatorka programa "Ženskih studija 2024. u Subotici".

M. Bašaragin

Gore: M. Antunović, R. Biber, L. Vidaković, E. Radibratović, M. Dokmanović, V. Miković, B. Kopilović

Dole: M. Rakočević Cvijanov, M. Bašaragin, B. Dronjić

Foto: dokumentacija ŽSI

Donatorska podrška: Rekonstrukcija ženski fond, Beograd